Coșul este gol!
PROGRAMUL NAȚIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ
Program finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin
FONDUL EUROPEAN AGRICOL PENTRU DEZVOLTAREA RURALĂ
Intre uleiul presat la rece si uleiul rafinat exista diferente extraordinar de mari, pe care le putem categorisi ca si perceptibile imediat, prin gust, miros, culoare, consistenta si perceptibile in timp, prin efectul pe care il au asupra sanatatii. In primul rand, un ulei presat la rece este un produs natural care are gust placut, miros usor de seminte, culoare mai intensa si care contine vitamine, minerale, antioxidanti si acizi grasi importanti pentru sanatate. Acesta se extrage doar prin metoda presarii la rece si nu este supus tratamentelor termice si chimice.
Uleiul rafinat nu are nimic in comun cu uleiul natural pentru ca este un produs fabricat cu ajutorul solventilor chimici, care trece prin nenumarate etape – incalzire, filtrare, albire, dezodorizare, colorare si adaugarea de conservanti chimici. Aceste procedee fac ca produsul sa isi piarda gustul, mirosul natural si toate calitatile nutritive.
Uleiul presat la rece are un continut de minim 99,8% ulei natural, cu maxim 0.2 % apa.
Multor consumatori li s-a indus percepția gresită că uleiul presat la rece este un produs ranced și amar pe care ei trebuie sa-l consume ca să-și îmbunătățească sănătatea.
Acest lucru este fals. Dimpotriva, uleiul care este extras doar prin presare la rece, fara a folosi metode de prajire, are un gust discret si un miros foarte placut, natural. Acestea nu trebuie sa prezinte trasaturi foarte proeminente, cu senzatii de iute sau amar.
Uleiul de nucă presat la rece se numără printre cele mai sănătoase, fiind o sursă extraordinară de vitamine, minerale, antioxidanți și acizi grași esentiali. Acesta are o acțiune complexă asupra sănătății organismului nostru. Introdus in alimentatia zilnica, uleiul de nuca presat la rece previne imbatranirea si bolile degenerative, scade colesterolul si mentine sanatatea vaselor sanguine, stimuleaza si tonifica sistemul nervos, ajuta in constipatie si mentine echilibrului hormonal. Fiecare picatura de uleide nuca presat la rece pe care o adaugi in mancare ofera nu numai un gust mai bogat dar si mai multa sanatate.
Uleiurile presate la rece este usor digerabile. Acesta are o acțiune protectivă și benefică, prevenind bolile inflamatorii ale tractului digestiv si ale colonului.
Caldura, lumina și aerul sunt factori care determină oxidarea și rancezirea rapidă a uleiului. Sticlele opace protejează produsul împotriva luminii solare. Deoarece mulți consumatori doresc să vadă culoarea uleiului, producîtorii folosesc, adesea, sticla transparentă. Totuși, culoarea închisă a sticlei nu este un indicator sigur de calitate și gust al uleiului.
Pentru a te bucura cu adevarat de calitatile uleiului presat la rece pentru o perioada mai indelungata, este foarte important sa pastrezi sticla perfect inchisa, in spatii intunecate si racoroase, ferite de lumina.
Uleiul presat la rece este fabricat doar prin metode naturale fara a fi utilizati solventi chimici sau aport termic.
Pentru a rentabiliza pretul, uleiurile rafinate sunt tratate cu substante chimice care permit inglobarea unei cantitati semnificative de apa, cu valori cuprinse intre 20 si 70%. Uleiul presat la rece are un continut de maxim 0,2% apa.